العمر : 36 تاريخ التسجيل : 24/12/2009 عدد المساهمات : 8101 نقاط : 14803
المزاج : الحمد لله الموقع : loooda77@yahoo.com
موضوع: الصيد فى الصعيد الإثنين ديسمبر 28, 2009 2:48 pm
بسم الله الرحمن الرحيم
الصيد فى الصعيد
فى لقاء السمكاويه الاخير كنتبدردش مع رئيس الجمهوريه السمكاويه ( مستر موسى ) عن الصيد فى الصعيدفقالى انى لازم اعمل موضوع عن الصيد فى الصعيد لانى كنت بصطاد هناك لمدة 4سنوات نبدأ بأذن الله طبعا الصيد فى النيل 1 – بعض انواع السمك الموجودة هناك لانى طبعا معرفهاش كلها نبدأ بالاكثر شهرة - البلطى طبعا - القرموط - الكركور - الشال ودة منه نوعين هنتكلم عنهم فيما يلى - البياض ( العبيد) - الشلب ( الشلبايه كما يطلقون عليها) - الانوم ( المز) - الرعاد ( الرعاش ) - الدقماق ( دكر العبيد ) ودة بيوصل لاحجام رهيبه انا شفتها بنفسى حوالى 80 كيلو جرام وفى اكبر 2- معدات الصيد
طبعا معدات الصيد متختلفش عنالصيد فى اى مكان الا ان القصبات ( البوص ) 90% منه لازم يكون مكن وانواعنضيفه جدا لتتحمل الاحجام الكبيرة اما القصبات اللى من غير مكن قليله جدا وتستخدم غالبا لصيد البلطى 3 – انواع الطعم
لا يوجد فى الصعيد طبعا الجمبرى ولا الدود الاسمعلاوى ولا الدود القراص ولكن الموجود هو دود الارض – العجينه - الغله – العنب - مصارين الفراخ – وبعض المحاراتاللى بتكون موجودة على شاطئ النيل – والسمك ( بعض الانواع تستعمل طعم )
4 – طرق الصيد والطعم المفضل لكل نوع من السمك بالترتيب
- البلطى
بما ان البلطى فى الصعيد احجامه معقوله شويه فالسن المستخدم له بيكون مابين ( 9 و 6) وطبعا بيقبل على اى نوع من الطعم ( دود الارض - العجينه –الغله ) وطبعا المكة بتكون بجانب الشط او بين الحشيش ونادرا ما بتكون فىعمق النيل
- القرموط
طبعادى اكتر سمكه بتاكل اى حاجة موجودة فى الميه ودى حكمه من ربنا لانه بتعملعلى تنظيف المياه من اغلب القازورات يعنى فار ميت فرخه ميته سمك ميت اىحاجة متعفنه وخلاص من الاخر دى عامله زى القشاش بتاكل اى حاجة فى سكتهاوبتيجى بأى طعم واى حجم سن الا انها ممكن تاكل كمان العنب والاحجامالكبيرة منها ممكن نحطلها الطعم عبارة عن فرخه ميته وفى ناس بتعملها عجينهبس يتخلى العجينه تتعفن علشان يكون لها رائحه نفازة تجزب القرموط وممكنتضيف لها روائح من عند العطار اسمها ( الحنتيت ) ويفضل لو وضعنا فىالعجينه دماء اى زبيحه
- الكركور
الكركور هو صغير الشال وسمى بهذا الاسم لانه بيطلعصوت اشبه بالكركرة وهو طالع من الميه وده بياكل دود ونادرا لما بيجىبالغله او بأى شئ تانى
- الشال
هو اكبر طبعا من الكركور بس نفس الشبه وبيكون له 3شوكات اتنين فى الجنبين وواحدة فى الظهر وبيكونو جمدين جدا ومدببينالاطراف واحد اجناب الشوكه مسنن اشبه ما يكون بالمنشاروتكون حادة جدا ودةمنه نوعين الشال العادى وبيكون الظهر رمادى فاتح والبطن بيضاء جدا والنوع الثانى بيسموه شال الحجر ودة لانه بيعيش بين الاحجار ولون ظهرةبيكون رمادى غامق جدا والنوع دة لازم تاخد بالك منه لانه لو كل الطعم ودخلالحجر يبقى عوضك على الله فى القرمه كلها لانه بيفرد الشوكتين اللى فىالجنبين ويصدرهم فى الحجر ومن المستحيل انه يطلع بعدها لانى بحس انالشوكتين دول متركبين على مفصلات جامدة جدا لو طلعته فى ايدك وحولت انكتتنى الشوكة للجنب مستحيل انا جربت كدة فعلا ومعرفتش ودة بيفضل دود الارض كباقى الاسماك ومكان وجودة قرب القاع وخاصه الاماكن اللى بيكون فيها حجارة - البياض ( العبيد) ودىسمكه قريبه الشبه بالقرموط والطعم المفضل ليها طبعا دود الارض وقطع السمكوالحم اللى بيكون داخل المحارات اللى موجودة على ضفه النيل - الشلب ( الشلبايه كما يطلقون عليها)
دى سمكة شكلها رقيق جدا ونادرا لما بتطلع فىالسنارة لان ليها طريقه مخصوصه بيها لانها بتتغزى على الحشرات فهى بتاكلقرب سطح الميه وممكن تاكل دود الارض وغالبا لما بتطلع معايا بصفه خاصهبتكون كلت الطعم اثناء مهو نازل يعنى ميكنش لحق ينزل وبتلاقى السنارة جريتمنك مع التيار بسرعه بتعرف ان دى شلبايه وطعمها جميل جدا
- الانوم ( المز)
انا شخصيا بحب السمكه دى جدا نظرا لشكلها الغريبوكمان انها بتعزنى جدا لانها بتطلع معايا كتير جدا مواصفات السمكة انهاجسمها ناعم والشوك اللى فيها قليل جدا لذلك نادرا لما بتيجى بالشبك ولازملصيد السمكه دى يكون معاك سن صغير جدا يعنى 12 او 11 ويكون ربط الشعر فىالسن قليل يعنى لفتين تلاته بالكتير علشان ميشغلش حيز من السن علما بأن بقالسمكه صغير جدا وله شكل غريب اشبه بخرطوم الفيل( على فكرة صورتها موجودةفى الموسوعه اللى عاملها احد السمكاويه عن الاسماك اللى بتعيش فى النيل )والطعم عبارة عن دود الارض فقط وبتكون موجودة قرب قاع النيل .
- الرعاد ( الرعاش )
من اسم السمكه نعرف ان لها علاقه بالرعد او الرعشهفعلا لانها بها شحنه كهربيه ترعش وتؤلم من يحاول ان يمسك بها وهى على قيدالحياه والحل لو طلعت معاك اما انك تمسكها بأى عازل او تتركها لحد متموتودى بتكون موجودة بين الحجارة والطعم عبارة عن دود الارض او مصارين الفراخ. - الدقماق ( دكر العبيد )
انا مخلى الوحش دة للاخرلانه يستحق كلام كتير فى بدايه الكلام عن هذا الوحش يجب ان نعرف ان مكان تواجدة بيكون فى قاعمنتصف النيل ودة بيوصل احجام رهيبه جدا انا شفت منه حوالى 80 كيلو بس سمعتانه بيوصل فوق 120 كيلو بس انا مشفتهوش للامانه بس دة ليه طريقه صيد خاصهشويه فى الصعيد فى البدايه يجب تجهيز الطعم وهو عبارة عن (سمكه انوم )ويجب ان تكون حيه وبكامل صحتها ويجب ان تكون البوصه من النوع الممتازوالشعر لا يقل عن 80 ( دة مقاس الشعر) نبدا رحله صيد وحش من هذه الوحوش غالبا ما يكون الصيد باليل يعنى من بعد الساعه 9 بس اللى بيكون عاوز يصطادة بيروح بعد العصر ليه؟ علشان لازم الاول يصطاد الطعم وهو سمكه الانوم ويزعل لو طلع واحدة تكونبالعه الطعم لان بالشكل دة بعد ميسلك السناره السمكه هتموت المهم هو بيكونمعاه عياشه يعنى كيس من الشبك بيحطه فى الميه ويحط فيه السمك اللى بيصطادةليحافظ عليه حى ويفرح جدا لو لقى سمكه السنارة جيه فى شفتها بس حتى لو معصياد جنبه ممكن يخدها منه ويديله اللى هو عاوزة لحد كدة كويس الطعم موجودوالسناره جاهزة نيجى بقى لشلك القرمه وهى بتكون عبارة عن 3 سنون مقاس رقم1 يعنى سنارة كبيرة
طريقه وضع الطعم ( سمكه الانوم )
الثلاث سنارات بيكون محطوطين فى السمكه كالاتى واحدفى المنطقه الى ورا الرأس مباشرا والثانى بيكون فى نص السمكه من اعلىالظهر والثالث بيكون فى الديل من اعلى طبعا كل الشعر اللى فى المكنهوالقرمه مقاس 80 او اكبر وبعدين من فوق السمكه بحوالى متر او اكتر قليلهبنربط قطعه من الحجر وزنها اكبر ون السمكه بس بنربطها بعقدة بسيطه وبشعرمقاس قليل جدا يعنى ممكن 10 و 15 الغرض منها انها تحافظ على مكان السمكهفى القاع وكمان تقطع مباشرا مجرد مالسمكه الكبيرة تاكل الطعم لكى تكونانتا منك للسمكه وانتا وشطرتك بقى نيجى بقى لكيفيه وضع الطعم فى قاع النيلطبعا كدة بيكون الوزن كبيرجدا يعنى السمكه تقريبا بتكون كيلو او كيلو ونصدى الطعم والحجر لازم يكون اتقل من كدة طبعا مينفعش انى احدف كل الوزن دةبالبوصه المهم بيكون بجانب الصيدين قارب صغير فاهم الموضوع دة بياخدالسمكه والحجر ويمشى بيهم بالقارب مع الحفاظ على ان السمكه تكون فى الميهللبقاء عليها حيه اطول وقت ممكن واللى ماسك البوصه بيكون بيسيب الشعر لحدالقارب ميوصل فى المنتصف تقريبا ويسيب السمكه والحجر علشان تنزل القاعويبقى الدور بقى كدة على اللى هياكل امتى الله اعلم طبعا الفترة بتكونكبيرة جدا ( فترة الانتظار) لذا لازم يكون معاك سنارة تانى تصطاد بيهاالسمك العادى علشان متملش لان العمليه ممكن تقعد للصبح وعليك ان تتخيلالطعم عبارة عن سمكه اكبر من كيلو تخيل ايه اللى ممكن يطلع حوت ونيجى بقىللمرحله الاصعب وهى خروج هذا الوحش من الميه بتكون صعبه جدا وممكن نستعينبأصدقاء مش بصديق واحد وغالبا ما نلجأ للقارب اتمنى انى اكون وضحت الصورة على قدر الامكان * فى احد اليالى الخاصه بالصيد وبالصدفه البحته انا طبعا رامى بدود ارضبصطاد انوم او اى حاجة صغيرة على قدى وطبعا الشعر صغير يعنى القرمه 30والمكنه 60 وفجأه الاقى مقدمه البوصه نزلت الميه بسرعه فتحت المكنه وسيبتالشعر تقريبا كله وطبعا كل الصيدين اللى جنبى عرفوا ايه اللى معايا وكلواحد طبعا بكلمته غرضهم المساعدة انا قلت كدة او كدة هو ضايع ضايع يعنىمستحيل يطلع بالشعر دة ولا السن 12 اللى كنت انا شغال بيه المهم قلتلهمسيبونى العب معاه شويه قبل ما يقطع وفعلا اول ما شبك معايا كانت حوالىالساعه 3 الفجر وفضل معايا لحد الساعه 4.5 ولقيت المقاومه بتعته انعدمتتماما بس قلت خلاص قطع بس بلم الشعر لقيت فى تقل غريب قلت اكيد دة منالحشائش اللى بتكون فى قاع النيل طبعا مستبعد انه يكون لسه موجود المهمربنا اكرمنى وواحدة واحدة لميت الشعر وببص الاقى راسه هى اللى ظاهرة لماقرب منى انا اتفاجأت زى كل اللى قعدين جنبى وطبعا ولاد الحلال كتيرطلعهولى بشوكه كانت معاهم وكان وزنه حوالى 12 كيلو نصيبه كدة هو اللى مصمميطلع زهق من عيشته
محمد بسيونى كسبر The General Manager
العمر : 37 تاريخ التسجيل : 18/12/2009 عدد المساهمات : 21838 نقاط : 28477
المزاج : زملكاوى جداااااااااا الموقع : هاتلاقينى هناك
موضوع: رد: الصيد فى الصعيد الأربعاء ديسمبر 30, 2009 1:38 am